01. 08. 2008.

KOMENTAR KOJI ZASLUŽUJE DA SE OBJAVI

Napisala ga je moja velika prijateljica i suradnica Svjetlana (volim te)
Obzirom da upravo radim s cirkusom Apollo i surađujem s Dunjom koja je postavila pitanje o Marakeškom sporazumu i autonomnom odobrenju malo ću pojasniti stvar:
Zakonski rok od 30 dana rada u godinu dana je istekao za većinu artista i sad smo na milost i nemilost granične policije i državnog inspektorata koji na našu veliku sreću imaju razumijevanja za nas i zakonsku nebulozu po pitanju cirkusa kod kojeg samo za rješavanje papira za uvoz traje mjesecima, a za izvoz minimalno mjesec dana.
Zakonodavac koji je predvidio razne mogućnosti produženja roka rada strancima u Hrvatskoj za ostale djelatnosti cirkuskim djelatnicima, nažalost, nije predvidio ni jednu. Tako da je s jedne strane pojednostavnio postupak dobivanja potvrde za rad djelatnicima cirkusa, a s druge strane onemogućio rad dulji od 30 dana što je ljudski i financijski neizvedivo i neopravdano jer je u pitanju uvoz životinja, opreme, organizacijski dio turneje itd., što opet prati velika papirologija i mnogo uloženog vremena.
Nedavno se ljubaznošću, znanjem i zalaganjem pročelnice Odjela za strance pri MUP-u u Splitu pojavila mogućnost da se dobiju radne dozvole i privremeni boravak ali samo uz suglasnost Gospodarske komore, i to u Zagrebu, jer cirkus nije stacioniran na jednom mjestu nego bi gostovao u svim većim gradovima Republike Hrvatske. Dakle, osim svih poteškoća vezanih za gostovanje cirkusa u Hrvatskoj (zabrana uvoza divljih životinja za prikazivanje ili nastupanje, poteškoće s pronalaženjem odgovarajuće lokacije, poteškoće s dobivanjem odgovarajućih priključaka za vodu i električnu energiju, zabrane reklamiranja sendvič-plakatima na rasvjetnim stupovima, traženje enormnih cifri za najam lokacije itd.), nevoljama i ograničenjima rada pridružio se i problem dozvola za rad: minimalno bi trebalo 90 dana u godinu dana! Ako netko ima bilo koji prijedlog za pomoć osim povratka saborskih zastupnika u saborske klupe i izglasavanja izmjene Zakona o strancima (N.N. 79/2007), neka mi se javi na broj 095 865 4410

Nema komentara: